Ensimmäinen talviyö metsässä

Ensimmäinen talviyö metsässä

Ensimmäinen talviyö metsässä on ikimuistoinen kokemus

Ensimmäinen talviyö metsässä jännittää ihan jokaista, onhan pakkasyö aina selkeästi haastavampi kokonaisuutena mitä kesäiset retket. Kuitenkaan talvipakkasilla yöpyminen ei vaadi hirveästi enempää taitoa mitä kesäretkeily, talvi asettaa taas varustepuolelle hieman normaalia enemmän vaatimuksia. Yksinkertaistettuna itse nukkuminen aiheuttaa monelle hieman päänvaivaa, onhan varusteita joka lähtöön, ja hieman kokeneemmallakin retkeilijällä saattaa mennä pää pyörälle kaikesta siitä varusteiden paljoudesta. Käytännössä jokaisella pohjoisella pallonpuoliskolla asuvalla ihmisellä löytyy talvivaatetus valmiiksi kaapista, ja näin ollen valtaosa talviyön vaatimista varusteista on jo kasassa. Vaikka varusteita on nykyään joka lähtöön, tulee talvisessa metsässä väistämättä eteen hetkiä jolloin on hieman kylmä – varsinkin nukkumaan mentäessä, sekä makuupussista aamulla noustessa. Niitä ei kannata kuitenkaan pelätä, muutama kymmentä haarahyppyä ennen makuupussiin menoa, sekä heti sieltä noustessa antavat mukavan lämmöntunteen jokaiselle.

Ensimmäinen talviyö metsässä 1

Makuupussi sekä makuualusta

Makuupussi ja makuualusta ovat talviretkeilijälle ne tärkeimmät varusteet. Kesäretkille hankitut välineet aina rinkasta retkikeittimeen ajavat asiansa ympäri vuoden, ja näin ollen suurimmat investoinnit koskevat juurikin makuupussin ja makuualustan hankintaa. Makuupusseissa on hirmuisesti eroja, kuten myöskin makuualustoissa, on valmistusmateriaalia, täytettä, ja jos jonkinmoisia sääsuojauksia. Karkeasti jaettuna makuupussien maailmaan mahtuu kuitutäytteisiä makuupusseja, kuten myös untuvalla täytettyjä makuupusseja, kumpainenkin on hyvä valinta aina perus retkistä isommille vaelluksille. Kuitutäytteiset makuupussit ovat todella hyviä hinta-laatu suhteeltaan, sekä saattavat kestää esimerkiksi kosteutta hieman enemmän. Kuitutäytteisiä  makuupusseja löytää hyvin varustelluista tavarataloista, sekä alan liikkeistä. Suurimmat erot löytyvät kuitenkin hinnan lisäksi painon ja koon puolelta. Kuitutäytteiset makuupussit ovat jokseenkin isoja sekä painavia, tosin vuodessa muutamia talviöitä metsässä nukkuvan ei välttämättä kannata heti sijoittaa valtavan kalliiseen makuupussiin, vaan rohkeasti asennoituu muutamaan lisäkiloon ja lähteä nauttimaan upeista pakkasöistä hiljaiseen luontoon. Jos kuitenkin talvinen vaellus kiinnostaa, sekä haluaa hieman ottaa painosta pois, on tällöin oikeampi valinta untuvatäytteinen makuupussi. 

Untuvatäytteinen makuupussi pudottaa reippaasti kokonaispainoa

Untuvatäytteiset makuupussit ovat  melko kevyitä sekä pakkautuvat todella pieneen tilaan. Untuvatäytteiset makuupussit ovat tosin reilusti hintavampia mitä vastaavat kuitupussit. Hyvä talvipussi jonka mukavuuslämpö on merkitty vaikka -10 pakkasasteelle, painaa arviolta noin 1.6 kiloa, vastaavanlainen kuitupussi saattaa painaa helposti tuplasti enemmän sekä olla kooltaan lähes kolminkertainen. Varsinkin vaellusta suunniteltaessa pakkauskoko on ensiarvoisen tärkeää, tosin talvivaelluksella kannattaa hankkia ahkio taikka pulkka varusteiden vetoon. Tällöin myöskään yöpymisvälineiden paino ja koko eivät ole niitä kriittisimpiä kohtia suunnittelussa. Hyvät makuupussit liikkuvat aika laajalla hintahaitarilla, tottahan toki isona tekijänä on juurikin valmistaja sekä valmistusmateriaali. Hyviä kuitupusseja talvikäyttöön saa noin 100e, kun taas hyvät untuvatäytteiset pussit maksavat sen 300-500e. Tämä erotus on valtava määrä rahaa, ja kannattaakin tässä tapauksessa miettiä miten paljon haluaa harrastaa yöpymistä talviaikaan. Lämpöarvoja katsoessa kannattaa aina lukea comfort, eli mukavuuslämmön merkintöjä. Makuupusseihin on merkitty myös extreme merkintä, mutta tämän merkinnän lukema ei ole lähelläkään mukavuuslämpötiloja. Itse valitsen makuupussin aina naisten lämpöarvojen mukaan, moni tuntee jo comfort alueen yläpäässä kylmyyttä ja tämä ei todellakaan ole mukava tunne keskellä pimeää talvista yötä.

Ensimmäinen talviyö metsässä 2

Makuualustan valinta

Makuualustoja on monenlaisia, ja nämäkin on helppoa jakaa karkeasti kahteen luokkaan. Makuualustojen maailmaan mahtuu solumuovialustoja sekä ilmatäytteisiä alustoja. Solumuoviset alustat ovat todella kestäviä, ja kestävät myös pakkasta todella hyvin – kunhan muistaa vaan hankkia talvikäyttöön tehdyn solumuovialustan. Solumuovisen alustan saa melko järkevään hintaan alan liikkeistä, muuan muassa thermarest valmistajan folioitua alustaa saa noin 50e hintaan. Solumuovinen alusta palvelee ympäri vuoden, ja kannattaakin saman tien ostaa ympärivuotiseen käyttöön tehty alusta. Painoltaan ne ovat kuitenkin suurinpiirtein samalla viivalla, ottaa sitten talvialustan taikka kolmen vuodenajan alustan. Näin ollen saa yhdellä rahalla hankittua itselleen jokaiseen vuodenaikaan sopivat makuualustan. Solumuovisissa alustoissa parasta on niiden kulutuskestävyys. On mukavaa makoilla tulien vieressä alustan kanssa, jonka tietää kestävän kipinät ja aluskasvillisuuden. Itselläni on useasti mukana sekä solumuovialusta että ilmalla täyttyvä alusta, jälkimmäinen on mukava täyttää nukkumaan mentäessä ja näin ollen saada hieman lisää luksusta yölle. Yksi erinomainen tuote retkeilyyn on myös ilmalla täyttyvä tyyny, ne menevät pieneen noin 15cm kokoiseen tilaan ja näin ollen eivät juurikaan vie tilaa rinkassa. Kuitenkin tyynyn tuoma mukavuus on todella suuri, verrattuna esimerkiksi villapaidasta ja takista tehtyyn omatekoiseen tyynyyn. Tottahan toki paita käärittynä takkiin on loistava tyyny, tämä tosin tahtoo hieman elää yön aikana ja aamulla harvemmin on enää ihan muodossaan, toisin kuin ilmalla täytettävä tyyny.

Ensimmäinen talviyö metsässä 3

Majoitteita on moneen lähtöön

Talviretkelle kannattaa varata matkaan teltta, jos vain tällaisen sattuu omistamaan. Itse kannan telttaa talvisin melko useasti mukana, lähinnä huonon kelin varalta. Teltta tuo tietynlaista turvaa matkaan, ja varsinkin öisin yltyvät kovemmat puhurit iskevät näin ollen makuupussin sijasta teltan seinään. Teltta kannattaa sijoittaa hieman metsän suojaan, tällöin voimakkaimmat tuulet eivät ihan yletä teltalle saakka. Telttapaikan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös puista roikkuvat oksat. Pienet oksat eivät käytännössä haittaa, mutta suuremmat oksat tippuessaan saattavat aiheuttaa pahaakin jälkeä. Hyvän ja suojaisan telttapaikan löytäminen on kuitenkin melko vaivatonta. Korkeapaineen tuoman hyvän sään aikana kannattaa myös kokeilla taivasalla nukkumista. Teltan voi vaikka pystyttää valmiiksi leiriin, näin ollen huonon kelin yllättäessä yöllä voi sitten vetäytyä teltan suojaan. Itselläni suurin osa talviaikaan vietetyistä öistä kuluu tarp-katoksen alla. Tarp-katos on hyvä ja kevyt suoja käytännössä ympäri vuoden. Tämänkin voi tehdä vaikka tavarataloista löytyvästä pressusta, kunhan saa pään päälle jonkun sateensuojan. Varsinkin huonommalla kelillä sekä talviaikaan yleensäkin kannattaa tarpin alle ottaa mukaan vaikka pressun palanen alustaksi, tämä tuo todella paljon viihtyvyyttä iltaan. Talviaikaan useasti tuulet tekevät nukkumisesta hieman epämiellyttävää. Useasti puhurit saattavat pöllyttää lunta taikka tihkua suoraan tarpin alle, tämäkin ongelma on helposti ratkaistavissa suojaisan leiripaikan, taikka vaihtoehtoisesti teltan avulla. Monissa kansallispuistoissa on kävijöille laavuverkosto, laavu on kaikinpuolin oivallinen majoite. Laavujen suurin ongelma on kauniilla kelillä väenpaljous, ei olekaan yhtään poikkeavaa että samalle laavulle voi päätyä useampikin retkeilijä viettämään iltaa sekä yötä.

Ensimmäinen talviyö metsässä 4

Vaatetus talviyölle

Nukkumaan mentäessä kannattaa vähentää vaatetusta niin paljon kuin oma henkinen kantti vain antaa periksi. Makuupussi ei toimi kunnolla eikä nukkuminenkaan ole mitään parasta jos päällä on hirmuinen määrä vaatetta. On todella ikävän tuntuista ottaa kylmällä kelillä vaatteita päältä nukkumaan mentäessä, mutta myöskin tähän voi ajan mittaan tottua. Itselläni on pääsääntöisesti aluskerrasto sekä lämpimät sukat, pipoa en käytä nukkuessa ollenkaan. Pipon käyttö on tietysti jokaisen oman mieltymyksen mukainen, ja sitä kannattaa ehdottomasti koittaa, kuten myös putkihuivia. Retkillä ja vaelluksilla kannattaa pitää mukana kahta aluskerrastoa, toista aluskerrastoa päivää varten, ja toista yötä varten. Pitkän päivän jälkeen on myös mukava vaihtaa tuore aluskerrasto alle ja antaa tämän olla alla aamuun saakka. Aamun valjetessa kannattaakin aluskerrasto laittaa takaisin kuivapussiin taikka muovikassiin, kuitenkin johonkin sellaiseen missä se ei pääse kastumaan päivän edetessä.

Nukkuminen raikkaassa talviyössä tuo mukavaa vaihtelua

Talviretkeily ja nukkuminen pakkasessa tuo hirmuisen paljon varmuutta retkeilyyn ja vaeltamiseen ylipäänsä. Käytännössä retkeilyn opettelu haastavissa keleissä antaa itsevarmuutta ja osaamista jokaiseen vuodenaikaan. Pakkaskeleillä retkeily on todella vaivatonta, ja sanoisinkin että alkukeväällä ja syksyllä retkeily on paljon haastavampaa vetisen ympäristön takia. Omasta mielestä varsinkin pakkaskelien aikaan retkeily on jopa nautinnollisempaa mitä kesäretkeily. Ei ole käytännössä minkään näköisiä ongelmia hyttysten sekä muiden ötököiden kanssa, ruoka säilyy moitteettomasti pakkasessa, kuten myös pakkanen pitää ilman kuivana. Kannattaa kuitenkin myös iltatulilla muistaa että tulen sulattama vesi valuu melko nopeasti jalkoihin, näin ollen ei makuupusseja ja makuualustoja kannata säilöä tulien vieressä. Iltasella tulien vierellä kannattaa myös veistellä hieman puita ja kiehisiä aamua varten, näin ollen ne myös säilyvät kuivana joko kuivasäkissä taikka teltan suojassa.

Ensimmäinen talviyö metsässä 5

Itse olen saanut viettää lukuisia öitä – niin huonoja kuin hyviäkin – talvisessa metsässä. Ensimmäisenä talviyönä minulla oli mukana kesämakuupussi ja ylimääräinen takki lämmikkeeksi. Vietin yöni laavun suojassa ja varsinkin tulien hiipuessa alkoi kylmä tunkeutumaan luihin ja ytimiin saakka. Heräilin parin tunnin välein ja heittelin laavun reunalta muutamia puita tulipaikkaan, koko ajan toivoen että aamu alkaisi valkenemaan mahdollisimman nopeasti. Erittäin huonosti nukutun yön jälkeen koitti vihdoin aamu, pakkanen oli noin -10 asteen luokkaa, ja oli todella vaikeaa nousta makuupussi-takki yhdistelmän alta vastaanottamaan uutta upeaa päivää. Ylös päästyäni tein pienen, noin muutaman sadan metrin juoksulenkin ja tunsin miten elämänilo virtasi takaisin kehoon ja erityisesti mieleen. Pakkasin varusteet reppuun ja sidoin naruilla valtaosan tavaroista repun ulkopuolelle, en tällöin omistanut vielä rinkkaa. Kotiin päästyäni istuin puolisen tuntia kuuman suihkun alla haaveillen suihkun jälkeisestä lämpimästä ruoasta teen kera. Omalla kohdalla aika kultasi muistot hyvinkin nopeasti, ja aloinkin jo muutaman päivän jälkeen suunnittelemaan uutta metsäyötä pakkasten keskelle, tällä kertaa paremmin varustautuneena. Talvi on upea vuodenaika ja me pohjoisen asukkaat olemme onnellisessa asemassa saadessamme nauttia siitä joka vuosi sydämemme kyllyydestä. Talvi on todella upea vuodenaika, kuuma glögi kädessä, peiton alla ihastellen ulkona hiljalleen satavaa lunta. Talvi on myös todella upea vuodenaika hiljaisessa metsässä istuen, glögi kädessä, nuotion lämmössä hiljalleen metsän taakse painuvaa auringonlaskua ihastellen. Kannattaakin lähteä rohkeasti nauttimaan talven kauneudesta ja hiljaisuudesta, ensimmäinen talviyö metsässä antaa varmasti enemmän kuin se ottaa.

Jaa tämä postaus

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00