retkeilyn aloittaminen

Retkeilyn aloittaminen

Retkeilyharrastuksen aloittaminen

Retkeilyharrastuksen aloittaminen on todella helppoa. Retkeily on mukava, sekä jokaiselle sopiva harrastus, retkeilyn aloittaminen ei käytännössä vaadi mitään muuta kuin seikkailunhaluisen asenteen. Varusteiden vaatimustaso nousee käytännössä käsi kädessä harrastuksen edetessä. Retkeily kansallispuistojen lähiympäristössä ei aseta niin suurta vaatimustasoa välineille mitä kaukaiset erämaat. Retkeily kannattaa aloittaa lähimetsiin tutustuen, ja näin ollen kannattaa myös pakata hieman lämmintä juomaa termospulloon, sekä eväsleivät reppuun. Kokemuksen kasvaessa kannattaa alkaa suunnittelemaan yön yli retkiä lähimaastoon.

retkeily
Hetket nuotion ääressä ovat retkeilyn parasta antia

Kansallispuistojakin on Suomessa todella reippaasti, joten viikonloppu yhdessö niistä on aina hyvä vaihtoehto. Kansallispuistoissa on yleensä polttopuut sekä suojat valmiina kulkijaa varten. Pääsääntöisesti kansallispuistoihin rakennetaan laavuverkostoja, ja näiden yhteyteen halkovajat. Opaskyltit tuovat varmuutta harrastukseen eikä kompassilla perusreiteillä tee käytännössä mitään. Yön yli retkelle lähdettäessä kannattaa mukaan varata makuupussi, makuualusta, teltta sekä ruokailuvälineet. Kesäaikaan voi toki makuupussin puuttuessa ottaa mukaan vaikka peiton, tällä pärjää todella hyvin varsinkin eteläisessä Suomessa. Makuualustaksi riittää solumuovialusta, tämän tehtävä onkin suojata maasta tulevalta kylmyydeltä, ei välttämättä niinkään tuoda pehmeyttä nukkumiseen. Jos retkeilyharrastuksen jatkuvuudesta ei ole suurta varmuutta, ei välttämättä kannata heti hankkia kallista retkikeitintä. Näin ollen kannattaa evääksi pakata ruokaa joka ei välttämättä vaadi niinkään lämmitystä, tottahan toki lämmin ruoka kesken retken nostaa mielialaa ihan jokaisessa meissä. Retkikeittimiä on monenlaisia, löytyy niin sprii kuin kaasukeittimiäkin. Kaasukeittimet ovat huomattavasti kalliimpia mitä spriikeittimet, mutta niiden nopeus on todella suuri valtti, litran veden keittoon ei montaa minuuttia mene kaasun kanssa, spriin kanssa hieman kauemmin. Mukaan kannattaa varata myös muki, siitä on sitten kiva juoda kupponen kuumaa ennen nukkumaan menoa, sekä aamulla teltasta noustessa.

Kansallispuistoissa sekä lähimetsissä on myös helppoa keskeyttää retki, jos näin haluaa tehdä. Puhelinyhteydet ovat todella hyvät (poislukien pohjoisen erämaat), ja tämä tuo myös turvaa ja mielenrauhaa retkelle. Kesäaikaan varsinkin kansallispuistojen alueella liikkuu reippaasti retkeilijöitä, aina yön yli reissaajista päiväretkeilijöihin. Yölämpötilojen laskiessa lähelle nollaa suosittelen vahvasti reippaamman makuupussin hankintaa, talviretkeily muutenkin on todella viihdyttävää sekä omalla tavallaan paljon haastavampaa. Ruokailu retkillä hoituu helposti omilla eväillä, ja teevedetkin on helppoa ottaa suoraan luonnosta, kunhan muistaa keittää veden huolellisesti ennen nauttimista. Kaupat ovat pullollaan mahtavia valmispastoja sekä ruokia jotka voi suoraan kaataa kattilaan ja keittää maittavat retkiruoat siitä.

retkeily
Kauniit auringonlaskut kruunaavat retken kuin retken

Avotulella ruokaa tehtäessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että ruoka palaa hyvin nopeasti pohjaan kovassa kuumuudessa, kannattaa olla erityisen tarkkaavainen ruoan valmistuksessa avotulella. Kansallispuistoissa on mahdollisuus tehdä tulta tulentekopaikoilla sekä laavuilla, pitää kuitenkin muistaa että kuivaan aikaan tulee selvittää alueen metsäpalovaroitukset. Kaiken kaikkiaan retkeilyn aloittaminen on jokaisen ulottuvilla, sekä uutta opittavaa löytyy jokaisella retkellä. Yön yli reissulle tarvitset välineet nukkumiseen sekä ruokailuun. Karkeasti rinkka, makuupussi, makuualusta, teltta, tulentekovälineet, muki, lusikka, retkikeitin taikka kattila, puukko sekä lämmintä vaatetta. Hieman elämää helpottavia, muttei niinkään välttämättömiä kansallispuistoissa ovat otsavalo, kirves, nuotiopannu sekä narua. Näillä eväillä on helppo lähteä harrastuksen alkuun, mitä kokeneemmaksi tulee, sitä vähemmän tarvitsee matkalle tavaraa mukaan. Hauskaa harrastuksen aloittelua, luonnossa on paljon upeaa koettavaa.

Jaa tämä postaus