Tervas outdoor vinkkejä lofooteille

Vinkkejä lofooteille

Vinkkejä Lofooteille, oivallinen matkakohde kaiken tasoisille ulkoilijoille

Lofootit ovat saariryhmä Pohjois-Norjassa, ja erittäin suosittu matkakohde. Lofootit ovat hyvä matkakohde aina lapsiperheistä kaiken tasoisiin ulkoilijoihin. Paikka on tunnettu korkeista vuoristaan sekä henkeäsalpaavista maisemista, joita Lofootit tarjoavat koko matkan ajalta. Ulkona yöpyvän tulee muistaa että sääolosuhteet saattavat aika ajoin olla erittäinkin rankat sekä vaihtelevat. Vuoristossa saattaa kesäaikana tulla vastaan kaikki neljä vuodenaikaa yhden aamupäivän aikana, tämä tulee ottaa huomioon aina retkelle lähdettäessä. Talviaikaan lofootit ovat erittäin mielenkiintoinen matkakohde, upeat talviset hiekkarannat houkuttelevat paikalle kulkijoita aina valokuvaajista kylmän kelin surffareihin, jälkimmäinen näistä on hienoa katsottavaa lumisateen keskellä.

Vinkkejä lofooteille 1

Talviaikaan Lofootit ovat henkeäsalpaavan kaunis matkakohde

Lofootit sijaitsevat revontulivyöhykkeellä, joten revontulia metsästävän onkin mahdollista nähdä upeita valoja taivaan täydeltä. Lumivyöryjä sattuu vuoristossa todella paljon talviaikaan, joten sinne ei välttämättä kannata lähteä ilman asiantuntevaa opasta. Kesäaikaan kiipeillessä kannattaa varoa mahdollisesti ylempää vieriviä kiviä, kohdalle sattuessa kyseinen kivi saattaa tehdä pahaakin vahinkoa. Sosiaalisesta mediasta tutut nähtävyydet ovat avoinna miltei jokaisena vuodenaikana, muuan muassa maailmankuulu Kvalvika beach on melko helpostikin saavutettavissa myös talviaikaan. Suosittelemme kuitenkin ottamaan lumikengät tai vaihtoehtoisesti jääraudat mukaan retkelle. Yöpyminen kuuluisilla rannoilla on aina hieman riskipeliä, rannat saattavat täyttyä hetkessä retkeilijöistä sekä valokuvaajista. Jos useammat telttakunnat eivät enempää häiritse, niin on kyllä upeaa odotella auringonlaskua sekä nousua kameran kanssa vaikuttavia maisemia ihastellen. Lofooteilla myös hotellimajoituksesta nauttiva pääsee melko siedettävillä hinnoilla liikkumaan. Talviaikaan varsinkin on hieman vähemmän tunkua hotelleihin, sekä muihin yöpymispaikkoihin. Kesäkaudella tulee tämä ottaa huomioon valtavan turistimassan ollessa lomailemassa kuvan kauniissa maisemissa.

Vinkkejä lofooteille 2

Telttailu talviaikaan on myös hyvä vaihtoehto kokeneemmalle retkeilijälle, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon voimakkaat sääolosuhteiden vaihtelut. Varsinkin talviaikaan tulee varusteiden kestää kovaa tuulta sekä mahdollisesti suurempia lumisateiden aiheuttamia lumimassoja. Norja itsessään saattaa monelle ensikertalaiselle tuntua suhteettoman kalliilta maalta, ja sitä se myös on. Hotellien hinnat kuitenkin ovat enemmän kuin hyvän hintaiset verrattuna yleiseen hintatasoon. Vähänkään tasokkaammassa ravintolassa syödessä kannattaa varautua aina 30-50e laskuun per henkilö, tottahan toki perus ravintoloista saa pizzan parilla kympilläkin. Seikkailunhaluisemmat voivat tehdä vaivattomasti omat eväät kauniiden maisemien keskellä, tätä vaihtoehtoa mekin suosittelemme. Raikkaan ulkoilman sekä upeiden maisemien keskellä on todellakin upeaa nauttia lounas sekä päivällinen. Talviaikaan kannattaa varata yksi ylimääräinen kaasupanos retkikeittimeen, tällöin voi sitten hyvällä omallatunnolla keitellä kuumaa vettä astioiden tiskaukseen. Kunhan aina muistaa ettei tiskivesiä kaadeta koskaan suoraan vesistöön, vaikka ei tiskiaineita käyttäisikään.

Vinkkejä lofooteille 3

Käytännössä katsoen koko saariryhmän läpi kulkevan tien varrelle on sijoitettu todella reilu määrä parkkialueita, joita voi käyttää matkailuautolla, tai vaikka teltalla yöpymiseen. Retkiruoat on myös mukava nauttia tällaisilla levähdyspaikoilla. Telttapaikkoja on hieman rajoitetusti tarjolla varsinkin kesäkaudella. Osa Lofooteilla sijaitsevista alueista sekä rannoista on kielletty kokonaan telttailijoilta, kuitenkin monet yritykset tarjoavat miellyttävän hintaista telttapaikkaa omilla alueillaan. Monesti telttapaikan vuokraan saattaa vielä sisältyä suihku sekä pesutupakin. Omat kokemukset lofoottien leirintäalueista ovat todella positiiviset, hinnat pyörivät 10e ja 20e korvilla päivää kohden, sisältäen sisätiloissa sijaitsevan wc:n. Näissä majoituspaikoissa on mahdollista myös tiskata omat astiat, se tuo kyllä mukavasti luksusta retkielämään. Kannattaa kuitenkin muistaa että respat menevät hieman eri aikoihin kiinni toisiinsa nähden. Osa respoista suljetaan 20 aikoihin ja osa myöhemmin, kannattaa siis esimerkiksi soittaa jo etukäteen kyseisen leirintäalueen respaan ja varata yö teltalle taikka matkailuautolle. Lofooteilla aikaa viettävä saattaa nähdä vilauksen aina kotkista miekkavalaisiinkin. Luonnon kauneus on mykistävä, koko 350km matka lofoottien kärkeen asti tarjoaa aivan uskomattomia maisemia sekä elämyksiä.

Vinkkejä lofooteille 4

Jokaiselle jotakin, tämä pätee hienosti Lofootteihin

Mitään suurempaa varustautumista ei tarvitse miettiä lomalle lähtiessä. Kauppoja sekä huoltoasemia on riittävästi koko matkan ajalle. Ruokakaupoissakin on kohtuullisen järkevät hinnat, ja näin ollen ruoat voi ostaa matkaltakin suoraan mukaan. Aamukahvit sekä teet voi myös ottaa mukaan huoltoasemilta, ja tarvittaessa tankata päivän retkieväät samalla mukaan. Lofooteilla asustaa noin 25000 ihmistä, joten näin ollen myös kauppoja ja palveluja on jokaisen saatavilla. Itse Lofooteilla kulkeminen on varsin helppoa, ainakin omalla autolla, käytännössä saariryhmän kärkeen vie yksi tie josta ei voi eksyä. Suuremmat keskittymät, kaupat, kauppakeskukset ynnä muut palvelut tulevat kaikki vastaan tämän tien varrella. Lofoottien kärkeen suunnistavan kannattaakin varata päivä upean Reinen kalastajakylän tutkimiseen, täältä löytyy turisteille mukavaa puuhaa sekä palveluja. Kyseinen kalastajakylä on tullut tunnetuksi huikeista maisemistaan, ja omasta mielestä Lofoottien upeimmat sekä hulppeimmat vuoret sijaitsevat juurikin tällä alueella. Tämän artikkelin viimeisenä vinkkinä sanottakoon että tankata kannattaa aina kun mahdollista, osa välimatkoista on sen verran pitkiä että vähäisellä polttoaineen määrällä saattaa jäädä hyvinkin kauas lähimmästä huoltoasemasta.

Jaa tämä postaus

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00