vaellus

Mitä mukaan vaellukselle

Mitä mukaan vaellukselle?

Taitotaso sekä itseluottamus omaan tekemiseen määrittelee hyvin paljon mitä tavaraa kannattaa vaelluksella kantaa mukana. Kokeneempi vaeltaja pärjää pienemmällä, sekä saattaa jättää muutamia hyvinkin oleellisia asioita pois pakkauslistalta. Varsinkin pitkillä vaelluksilla sitä tulee väkisinkin ajatelleeksi kokonaispainoa. Tottahan toki myös kulkuväline vaikuttaa huomattavan paljon. On selkeästi helpompaa liikuttaa tavaraa kanootilla taikka ahkiolla, verrattuna rinkkaan selässä. Itse käytän muutamaa ohjenuoraa pakkauksen apuna: yöpyminen, ruokailu, lääkintä, muut tuotteet.

Yöpyminen vaelluksella

Yöpyminen sekä ruokailu ovat näistä ne helpoimmat. Yöpyminen sisältää yksinkertaistettuna majoitteen (teltta, riippumatto, tarp-katos) makuupussin sekä makuualustan. Ruokailu taas jonkun astian jossa keittää vettä, lusikan sekä juomamukin. Majoitteena kannan pääsääntöisesti telttaa, tämä on hyödyllinen niin pahimpina itikka kausina, kuin myös talven lumimyrskyissä. Riippumatto on oivallinen väline kevyeeseen retkeilyyn, tällä grammanviilaaja säästää äkkiä kilon jos toisenkin painossa. Teltta nyt varsinkin pidemmillä vaelluksilla on eduksi sisätilan vuoksi, joissain malleissa on myös absidi, jossa voi myrskyn yllättäessä kokata vaikka lounaan tai päivällisen. Makuupusseissa on valtavia eroja, kannattaakin tarkkaan miettiä mitä itse makuupussilta hakee. Makuupusseja on karkeasti jaettuna kahta erilaista, untuvapusseja sekä kuitutäytteellä olevia pusseja. Untuva pakkautuu pieneen tilaan, on kevyt mutta kuitenkin lämpöarvo on korkea. Kuitupussit taas vaihtoehtoisesti ovat hieman kookkaampia ja painavampia, mutta etuna tulee melko siedettävä hinta sekä hieman parempi kosteuden kesto.

vaellukselle
Laadukas rinkka on hyvä sijoitus paljon ulkoilevalle ihmiselle

Kevyeeseen retkeilyyn sopii todella mainiosti esim pelkkä tarp-katos, tarpin etuna on pieni koko, pieni paino sekä monikäyttöisyys. Itselläni on mukana jokaisella vaelluksella tarp, välillä tulee erämaiden keskelläkin yövyttyä tarpin alla, tai vaihtoehtoisesti ihan taivasalla lämpimän tulen vierellä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että makuupussien kesto kipinöitä vastaan on melko heikko. Jo yhden nuotion vieressä nukutun yön jälkeen saattaa makuupussissa näkyä useitakin pieniä reikiä. Kannattaa siis pitää hyvää huolta makuupussista, eikä ehdoin tahdoin polttaa pussia täyteen reikiä. Makuualustan valinnassa määrää paljolti käyttäjän mukavuuden haluisuus. Perus kunnollisella folioidulla solumuovialustalla pärjää kaikkina vuodenaikoina missä tahansa. Ilmatäytteiset alustat tuovat paljon mukavuutta retkiin, ja niiden suosio onkin kovassa kasvussa. Laadukkaita makuualustoja valmistavat muuan muassa Thermarest sekä Exped.

Ruoan valmistus

Moni tykkää ottaa vaellukselle mukaan esimerkiksi trangian taikka vastaavan kattilasetin kaasu- tai spriipolttimella. Kaasupolttimet ovat varsin tehokkaita, ja näitä suosittelen suoraan käytettäväksi. Ne menevät pieneen tilaan ja kaasun kulutus on melko kohtuullista. On huomattavasti mukavampaa herätä aamulla pienessä vesisateessa keittelemään teetä tai pannukahvia kaasukeittimellä, kuin lähteä keräämään hieman märkiä puita metsästä- jos on tämän edellisenä iltana unohtanut tehdä. Ruokailuun ei tosiaan tarvitse kovin paljoa muuta kuin kipon jossa keittää ruoka, sekä lusikka jolla tämän tuotoksen voi syödä. Itse kannan myös pienen määrän mausteita mukana, näillä saa pientä ekstraa päivän ruokiin.

vaellukselle
Kokkailuun kannattaa varata mukaan ainakin kattila, paistinpannu on myös hyvä vaihtoehto vaellukselle

Kantolaitteita on monen moisia, suosittelen kuitenkin litramäärältään miehille 75-90 litraisia rinkkoja ja naisille 65-80 litraisia rinkkoja . Tämän kokoluokan rinkkaan saakin jo paljon tavaraa, ja viikon vaellukseen tarvittavat tavarat menevätkin helposti rinkkaan. Lääkelaukkuun kannattaa hieman käyttää aikaa, itselläni lääkelaukku itsessään on kirkkaan värinen kuivasäkki, joten sen löytäminen on värinsä puolesta helppoa. On myös rentouttavaa tietää että lääkelaukku ei mene veden alle, vaikka veden varaan joutuisikin. Lääkelaukussa kannattaa pitää särkylääkettä, laastareita, sidontavälineitä sekä omat henkilökohtaiset lääkkeet. Työkaluja vaellukselle ei tarvitse muita kuin kirveen ja puukon, näillä pärjää hirmuisen pitkälle. Jos katsoo itse tarpeelliseksi, niin kannattaa napata matkaan myäs monitoimityökalu. Olen muutamia kertoja vaeltanut pelkän kirveen kanssa ja tätä pystyykin hyvin käyttämään puukon korvikkeena. Varsinkin syys – ja talvivaelluksilla kannattaa mukaan pakata myös valoa, joko otsalampun taikka taskulampun muodossa. Pitää ottaa toki huomioon että paristojen kuluminen on paljon voimakkaampaa talviaikana kuin kesällä, näin ollen kannattaa melkein ottaa mukaan varaparistot. Tulentekovälineet kannattaa sijoittaa esimerkiksi 1.5 litran kuivasäkkiin, näin löytyy aina kuivat tulentekovälineet rinkasta.

Itse kannan vaelluksilla mukana seuraavia tuotteita: Rinkka, teltta, tarp, makuualusta, makuupussi, nokipannu, kattila, muki, lusikka, tulentekovälineet, lääkelaukku, otsavalo, kirves, aluskerrasto, kompassi, kartta.

Varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa kannattaa pitää hieman ylimääräistä mukana, näin ollen ei sitten luonto pääse yllättämään haasteellisuudellaan, vaan löytyy sitten rinkasta apu ja lääke jokaiseen tilanteeseen.

Jaa tämä postaus

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00