retkivaatteet

Retkivaatteet

Retkivaatteet päiväretkille sekä vaelluksille

Retkeily ja vaeltaminen haastavammissa maastoissa saattaa vaatia myös vaatetukselta hieman enemmän. Vaatetuksessa on varmasti yhtä paljon mielipiteitä mitä on silmäparejakin, eikä ole yhtä oikeaa tapaa pukeutua. Aluskerrasto kannattaa pitää aina vaelluksella mukana, välillä varsinkin pohjoisessa saattaa tulla kesälläkin ikävä aluskerraston tuomaan mukavuutta ja lisälämpöä. Aluskerraston valinnassa kannattaa harkita ehdottomasti merinovillaa, kyseinen materiaali on todella lämmin sekä pysyy vaelluksellakin melko hajuttomana. Merinovilla on myös todella mukava suoraan ihoa vasten, eikä ainakaan itselläni aiheuta minkäänlaista kutiamista. Villa itsessään on kaikin puolin oivallinen materiaali, sen lämpöarvo hieman kosteanakin on melko hyvä. Villapaita on varmasti tuttu vaate melkein jokaiselle pohjoisella pallonpuoliskolla asuvalle, ja tämä kannattaakin ehdottomasti pakata rinkkaan taikka reppuun mukaan, aina päiväretkistä pidemmille vaelluksille. Villapaita verrattuna esimerkiksi fleeceen on toki todella painava, mutta kunnollisen villapaidan pitkäikäisyys sekä sen tuoma lämpö ajaa pienen painoeron ohi helposti.

Kuorivaatteet ovat tätä päivää, ja ovatkin huikean toimivat aina vaelluksesta koiralenkeille. Kuorivaatteita on monen hintaisia ja laatuisia, parhaimmat kuorivaatteet maksavat satoja euroja, ja tietyt brändit lähentelevät hinnassa jo tuhatta euroa. Tottahan toki nämä tuotteet myös kestävät hieman enemmin kulutusta sekä sadetta. Kuoritakki onkin monen ihmisen perusvaruste vaellukselle lähdettäessä. Kalastaville suosittelen kuorivaatteita, näin ei sitten pieni vesisade haittaa vaan ongelle pääsee kelistä huolimatta. Itse en käytä vaelluksilla juuri koskaan kuorivaatteita, pidän perus puuvillan tuomasta huolettomuudesta, kuoritakeissa ongelmana on niiden kesto esimerkiksi liekkejä vastaan. Puuvillainen sekoitetakki ei juuri ota nokkiinsa jos siihen hieman sattuu kipinöitä lentämään. Toki puuvilla myös imaisee vettä itseensä, ja vielä melkoisella voimalla, mutta ei ole mitään mitä leirinuotiolla ei sitten illan tullen saisi kuivatettua. Puuvilla-polyesteri retkeilytakeissa etuna on kulutuskestävyys, monet huippubrändit tekevätkin todella kestäviä takkeja sekä housuja. Nämä tuotteet saattavat kovassakin käytässä kestää vuosikausia.

retkivaatteet
Villavaatteet ovat erittäin toimivat vaelluksilla, lämpöä ja kestävyyttä on riittävästi

Talvivaatteet

Talvivaatteissa täytemateriaalina käytetään pitkälti joko untuvaa taikka keinotäytettä, untuva (kuten myös makuupusseissa) on kevyttä ja lämpöarvoltaan huikea, halvemmissa vaatteissa untuva saattaa jonkun ajan kuluessa alkaa karkailemaan untuvataskuista. Alan parhaat valmistajat ovat tämän onnistuneet hienosti estämään, ja näiden valmistajien takit ovatkin todella kestäviä ja pitkäikäisiä. Itse käytän pääsääntöisesti untuvaa sen lämpöarvon takia, varsinkin metsässä kovien pakkasten yllättäessä on kivaa luottaa vaatteeseen ja näin ollen nauttia retkestä täysin rinnoin. Aluskerrastoja on myös tarjolla jo melko laajasti retkeilyyn, merinovilla taitaa tässäkin kategoriassa olla se paras valmistusmateriaali, se on miellyttävää ihoa vasten ja lämpöarvo on todella hyvä. Aluskerrastoja löytyykin aina bambusta puuvillaan. Luonnon materiaalit villa ja untuva ovat alalla laajalti käytettyjä, nämä ovat huippumateriaaleja koviin olosuhteisiin, toki näiden valmistusmateriaalien hintakin on hieman kovempi. Voin kuitenkin suositella kunnollista villapaitaa sekä merinovillaista aluskerrastoa ihan jokaiselle, ne ovat erittäin pitkäikäisiä ja näin ollen hyvinkin ekologisia.

Pidä jaloista hyvä huoli

Vaelluksilla kannattaa pitää jaloista hyvä huoli, yksi hyvä kikka on käyttää tuplasukkia vaelluksella. Näin ollen saattaa välttyä suuremmilta hiertymiltä. Polvikorkuiset sukat ovat oivalliset vaelluskenkien kanssa, varsinkin korkeavartiset vaelluskengät saattavat melko helpostikin hiertää sääreen ikävän jäljen. Korkeavartisella sukalla tämänkin onnistuu välttämään. Alemmaksi sukaksi voi laittaa jonkun hieman ohuemman sukan, ja päälle sitten paksumman vaellussukan. Sukkia kannattaa pitää vaihtopari aina vaelluksilla, hyvin useasti sukat ovat märät päivän kävelyn jälkeen. On mukavaa laittaa kuivat sukat sekä kuiva aluskerrasto nukkumaan mennessä, tämä nostaa mielialaa entisestään metsän siimeksessä.

retkivaatteet
Retkivaatteet kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan, paljon tulilla istuvan kannattaa panostaa kulutuskestäviin vaatteisiin

Vaatetus vaellukselle

Itselläni on vaelluksella mukana päällä olevien vaatteiden lisäksi aluskerrasto, villapaita, pipo, sukat, hanskat sekä putkihuivi. Itse siirtymien aikana minulla on jalassa tuplasukat, ohut sukka alla sekä paksumpi päällä. Jalassa on käytännössä aina puuvilla-polyesteri retkihousut. Varsinkin kevät, kesä ja syysaikaan pidän aluspaitana laadukasta t-paitaa ja tämän päällä retkitakkia, joka myöskin puuvilla-polyesteriä. Iltasella leiriin saapuessa sekä kelien hieman viilentyessä puen sitten päälle kuivat sukat, aluskerraston, villapaidan sekä pipon että hanskat. Tämä toimii itselle todella hyvin keväästä syksyyn. Talviretkeily aiheuttaa taas oman päänvaivan vaatetuksen suhteen. Varsinkin pakkasella siirtyessä hiki ottaa nopeasti vallan ja vaatetusta onkin tarve yleensä vähentää melko nopeastikin. Liikkeelle lähdettäessä ensimmäiset 5-10 minuuttia voi olla hieman kylmä, jos ei 10 minuutin kuluttua ole vielä tullut lämmin, on hyvä lisätä esimerkiksi yksi lisäkerros vaatetta päälle. Alkuun saa ja pitää olla hieman viileä, jos lähtee liikkeelle taukovarustuksessa, niin alle viidessä minuutissa on hikoillut itsensä läpimäräksi. Itselläni saattaa pakkaskeleilläkin olla pelkkä aluskerraston paita sekä ohut retkitakki. Tauolle tultaessa onkin sitten mukava kaivaa takki taikka villapaita päälle, jottei kylmä pääse yllättämään. Talviretkeilyn vaatetus voi olla käytännössä sama kuin syysretkeilynkin, tosin sillä erolla että retkitakin sijaan kannattaa ottaa talvitakki mukaan. Jos sattuu omistamaan paksummat housut talven varalle, niin kannattaa ehdottomasti ottaa myös nämä mukaan. Varsinkin retkeilyä aloitteleville suosittelen hieman lisävaatetta ensimmäisille öille, lähiretkeilyssä etuna on lyhyet matkat ja tämän matkan jaksaa muutaman lisäkilon helpostikin kantaa. Jokaiselta löytyy kaapista tarpeelliset vaatteet metsässä yöpymiseen, ja upeita metsäiltoja ei kannata heittää haaskoon epäilemällä oman vaatetuksen riittävyyttä. Hienot ja muodikkaat retkivaatteet eivät ole  lämpöarvoltaan sen kummoisempia kuin kaapista löytyvät perusmallinen takki ja neulepaita, kulutuskestävyyttä näissä tosin taitaa olla hieman enemmin eikä vaatteiden likaantumistakaan tarvitse pelätä. 

Jaa tämä postaus

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00