talviretkeilyn aloittaminen

Talviretkeilyn aloittaminen

Talviretkeilyn aloittaminen

Talviretkeilyn aloittaminen on käytännössä yhtä helppoa kuin kesäretkeilyn aloittaminenkin, ainoa isompi haaste on yöpyminen talvisessa metsässä. Käytännössä katsoen yöpyminen vaatii selkeästi tuhdimman makuupussin mitä kesäisellä retkellä. Makuualusta kannattaa heti valita talveen sopivilla arvoilla, ja varsinkin solumuovialustoissa kannattaa suoraan valita R-arvoltaan lämpimämpi alusta. Yleensä talveen sopivat makuualustat on foliopinnoitettu, ja näin ollen saadaan alustasta hieman lämpimämpi. Itselläni on mukana hyvin useasti talvialusta ympäri vuoden, koska paino ei juurikaan kasva ainakaan solumuovialustoissa. Talvikäyttöön tehdyt ilmalla täyttyvät alustat ovatkin selkeästi suurempia sekä painavampia, mitä kesäkäyttöön tehdyt ilmaalustat. Talvisin grammanviilaajan kannattaakin napata matkaan ainoastaan solumuovinen alusta jonka voi sitten huoletta asettaa suoraan maahan.

talviretkeily
Pohjoisen tunturit ovat vertaansa vailla upeina talvipäivinä

Yksi hyvä keino ilman telttaa reissaavalle on napata rinkan pohjalle kevyt pressu, sen voi kotosalla sitten leikata haluamaansa kokoon. Pressu on helppo levittää suoraan maahan tarp-katoksen alle, ja näin ollen on huomattavasti mukavampaa nukkua sekä viettää iltaa. Useasti saattaa nukkuessa valua makuualustan yli, ja on huomattavasti mukavampaa jos makuualustan alla on pressu johon valua, sen sijaan että valuu makuupussin kera suoraan lumeen. Talvimakuupussin valinnassa suosittelen itse käytettäväksi untuvaa. Untuva pakkautuu todella pieneen tilaan, sekä on lämpöarvoltaan erinomainen. Kuitutäytteiset makuupussit ovat fyysiseltä kooltaan todella paljon isompia, tämäkään ei haittaa jos rinkassa vaan on tilaa. Hyvät talvimakuupussit painavat siinä puolentoista ja kahden kilon välillä sekä pakkautuvat todella pieneen tilaan. Melkein samaan kuin kolmen vuodenajan pussit, jotka on tarkoitettu keväästä syksyyn käytettäväksi. Hyvän untuvatäytteisen talvimakuupussi saa 300e ylöspäin.

Suurimmat ongelmat talviretkeilyssä tulevat maaston kosteuden takia, on helppo olla huomioimatta esimerkiksi tulien ympäriltä sulava lumi. Kannattaakin aina jättää varusteet hieman kauemmas jotta ainakin yöpymisvälineet pysyvät kuivana. Hyvin useasti varsinkin pakkaskeleillä sitä on todella hikinen taukopaikalle päästyään, ja tähän kannattaakin varata taukovaatteet. Kevytuntuvatakit menevät todella pieneen tilaan ja ovat huikean lämpimiä painoonsa ja kokoonsa nähden. Käytännössä taukovaatteeksi käy ihan mikä tahansa kuiva ja lämmin vaate, esimerkiksi villavaatteet ovat oivallinen vaate juurikin tähän käyttötarkoitukseen. Talvisin kelit saattavat olla huomattavasti tuulisemmat sekä myrkyisemmät mitä kesäaikaan. Talvella ei olekaan mitenkään poikkeavaa että yöllä tuulee todella kovin, tällöin kannattaa ainakin etsiä hieman suojaisampi paikka yöpymispaikaksi. Metsä on aina hyvä suoja tuulelta, kannattaa välttää avonaisia maaston kohtia, esimerkiksi järvien rannat. Näissä paikoissa tuuli saattaa eteläisessäkin Suomessa yltyä myrskylukemiin. Jos säätiedotteet näyttävät hiemankaan epävakaata keliä, kannattaa mukaan pakata teltta ja tai etsiä paikka jossa mahdollista yöpyä laavun suojassa.

talviretkeily
Talvella on hyvä kuivatella hikiset sekä hieman kosteat vaatteet nuotion lämmössä

Yöpyminen metsässä

Teltta tulee talviaikaan kiinnittää todella lujasti maahan, ei kannata kuitenkaan tampata liialti lunta kiilojen päälle, koska yöaikaan lumi kiinteytyy siihen pisteeseen ettei aamulla tahdo saada kiiloja kaivettua irti. Itselläni on joskus pieni telttakiilan kokoinen metallipiikki mukana metsässä jolla sitten vaivattomasti hakkaan kiiloille sopivat reijät huoletta jäiseen maahan. Sääennusteen näyttäessä korkeapainetta sekä kunnon pakkasta, voi teltan jättää kotiin suosiolla. Pelkkä tarp-katos taikka pressu pään päälle riittää mainiosti asumukseksi. Talviretkeily kannattaa kuitenkin aloittaa aina riittävän lähellä kotia. Jos alkaa tuntumaan kesken illan että koti olisi järkevämpi vaihtoehto yöksi, niin on helppoa pakata leiri kasaan ja siirtyä kotiin nukkumaan. Talviretkeilyssä tulee ottaa huomioon oma turvallisuus ennen kaikkea. Talvi osaa olla todella ilkeä, kuitenkin sopivalla valmistelulla ja varustuksella talviretkeily on erittäin hienoa.

Jaa tämä postaus

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00